Rus
Arbeiderpartiet mener mennesker med rusmiddelavhengighet skal møtes med hjelp og behandling i stedet for straff. Samtidig skal narkotika fortsatt være forbudt i Norge og vi skal jobbe forebyggende for å hindre bruk av narkotika blant både unge og voksne.
Dette vil vi med ruspolitikken:
- Gjennomføre en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet, som styrking av kommunenes forebyggende tilbud og et integrert ettervern.
- Gjøre det lettere å komme seg ut av rusmiddelavhengighet, samtidig som vi vil gjøre det vanskeligere å begynne med ulovlige rusmidler.
- Foreslå en ny, samlet straffebestemmelse om bruk, erverv og innehav av mindre mengder narkotika til egen bruk, og avklare hvilke narkotikaovertredelser som faller inn under den nye straffebestemmelsen og om dagens mengdegrenser bør reduseres.
- Vurdere om en tjeneste for å analysere rusmidler bør inn i brukerrommene for å redusere risiko for skadelig bruk og forebygge overdoser, i tillegg til å bidra til bedre data om hvilke stoffer som til enhver tid er i omløp.
- Vurdere om kroppslige undersøkelser som hovedregel skal gjennomføres som spyttprøve for å sikre at det ikke brukes mer inngripende metoder enn nødvendig.
- Styrke rusmestringstilbudene i norske fengsel.
- Gjennomgå praksis med tap av førerrett i tilfeller der man ikke ser noen sammenheng mellom personens bruk av rusmidler og føring av motorvogn.
- Gi rehabilitering større plass og vurdere gi kommunene et større ansvar innen legemiddelassistert rehabilitering (LAR).
- Sørge for at politiet ikke straffeforfølger overtredelse av legemiddelloven § 24 første ledd, der overtreder yter assistanse eller tilkaller nødetater i akutte nødsituasjoner, eller der en slik overtredelse avdekkes hos fornærmede ved anmeldelse av andre straffbare forhold.
- Sikre en bedre livssituasjon og verdighet og redusere stigma for personer med rusproblemer.
En helhetlig rusmiddelpolitikk omfatter både et helse- og velferdspolitisk perspektiv og et kriminalpolitisk perspektiv. En moderne ruspolitikk bør balansere forebyggende innsats, behandling og kontrolltiltak for å redusere etterspørsel og tilgjengelighet av både ulovlig alkohol og illegale rusmidler.
Trygghet, fellesskap og verdighet - Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet
Vårt mål er å gjøre det lettere å komme seg ut av rusmiddelavhengighet, samtidig som vi vil gjøre det vanskeligere å begynne med ulovlige rusmidler. Meldingen er del I av forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet, og tar for seg helse- og velferdspolitiske utfordringer knyttet til bruk av alle typer rusmidler og vanedannende legemidler. I meldingen omtales ønsket fremtidig innretning av forebyggende innsats, skadereduserende tiltak, behandling og oppfølging av personer med rusmiddelproblemer – også barn og unge og regjeringens tiltak for å utvikle tjenestene.
I reformen peker vi på seks innsatsområder, med en rekke hovedgrep. Vi skal:
- Fremme likebehandling og oppfylle retten til god helse og livskvalitet. Blant annet skal vi lage en tverrsektoriell handlingsplan mot stigmatisering. Vi vil også utrede årskontroll hos fastlege og fritak for egenandel hos fastlege for pasienter med rusmiddellidelser.
- Forsterke innsatsen mot overdoser. Vi legger om innretningen av overdosearbeidet og lager en dynamisk handlingsplan for å kunne gjøre raske endringer i tiltak for å møte like raske endringer på rusmiddelområdet.
- Fremme kunnskapsbasert forebyggende innsats. Innføre et nasjonalt rusforebyggende program for barn og unge, bedre samordning av det tverrsektorielle forebyggende arbeidet, og utvikle kvaliteten på oppsøkende arbeid i kommunene.
- Fremme bruker-, familie og pårørendeperspektivet. Personer med egne erfaringer skal bidra inn i tjenestene, og pårørende skal involveres og motta støtte i tråd med egne behov. Pårørendeavtaler skal tas i bruk for å bedre dette samarbeidet.
- Videreutvikle behandlings- og oppfølgingstilbud. Mennesker med rusmiddelproblemer skal ha tilgjengelig hjelp av god kvalitet. Behandlingen skal være individuelt tilpasset, med reelle alternativer, og de skal ha mulighet til å medvirke i sin egen behandling.
- Utvikle kunnskap og kompetanse. Å løpende kunne følge trender og utvikling på rusmiddelområdet er sentralt, blant annet for å kunne gripe inn for eksempel når det kommer nye, farlige rusmidler inn på markedet. Derfor utvikler vi et system for en helhetlig monitorering av rusmiddelsituasjonen.