Nordområdene
Nordområdene er Norges viktigste strategiske satsingsområde. Vi ønsker en ny giv for nordområdene.
Arbeiderpartiet vil:
- Sørge for aktiv tilstedeværelse og nye initiativer på tvers av landene i nord innen næringsliv, forskning, klima og kultur.
- Satse på et sterkt og moderne forsvar med tyngdepunkt i nord, inkludert sentrale ledelsesfunksjoner.
- Styrke det institusjonelle samarbeidet mellom landene og folkene i nord, som Arktisk råd og Barentsrådet.
- Styrke sjøsikkerheten som en viktig del av satsingen i nordområdene.
- Styrke den utenriks- og sikkerhetspolitiske dialogen i nord, og etablere felles møteplasser for å diskutere sikkerhetspolitiske utfordringer og forsterke folk-til-folk-samarbeidet, gjennom å styrke Barentssamarbeidet og Barentssekretariatet.
- Videreutvikle sterke kompetansemiljøer særlig innen havbruk, klima, romfart og beredskap.
- Sørge for lokal verdiskaping fra næringsvirksomhet i nord, gjennom tydelige krav om arbeidsplasser, inntekter til kommunene og oppbygging av lokal leverandørindustri, samt oppdeling av store anbud.
- Utarbeide en egen næringsstrategi for reiselivet i nordområdene.
- Øke matproduksjonen i nord og samtidig få mer ut av verdiskapingen som skjer i det arktiske landbruket.
- Utarbeide en industriplan for Norskehavet og Barentshavet.
- Fornye vår helhetlige forvaltning av havet gjennom å etablere et program for sameksistens i kystsonen, som forener næringsliv og naturverdier.
- Etablere et industriprogram for sirkulærøkonomi i nord.
- Bruke Arktis som utviklingsarena for ny teknologi, og innføre et nordnorsk katapultprogram for grønn innovasjon, med støtte til overgang fra idé til marked.
- Få på plass et pilotprosjekt med smarte bygder der energisystemer og småskala energiproduksjon prøves ut i småsamfunn i nord.
- Gjøre nordområdene ledende innenfor utslippsfri transport, gjennom egne elektrifiseringssatsinger for elektriske fly og til havs.
- Sørge for at Norge tar en strategisk posisjon i nordøstpassasjen og utvikler Kirkenes som knutepunkt, og koble Norge på arbeidet med bygging av fiberkabel gjennom nordøstpassasjen.
- Satse kraftfullt på klima og miljø på Svalbard og gjøre Svalbard til et foregangssamfunn for sirkulærøkonomi og et utslippsfritt samfunn.
- Øke den norske forsknings- og innovasjonsandelen på Svalbard.
- Utrede muligheten for å gjøre Svalbard til «utstillingsvindu» for grønne energiløsninger, eksempelvis hydrogen.
- Satse på aksen Andøy-Narvik-Tromsø- Svalbard i romindustrien, arbeide for et nasjonalt senter for jordobservasjon i Tromsø og et nasjonalt innovasjonssenter for rombasert virksomhet på Andøya, og sikre at Andøya Spaceport realiseres raskt.
En ny giv i Nordområdene
Nordområdene er Norges viktigste strategiske satsingsområde, særlig løftet fram av den rødgrønne regjeringen og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre. Initiativer vi tar i nordområdene er viktig for lokalsamfunnene, for Norge og for verden. Nord-Norge og nordområdene er en avgjørende del av den norske økonomien – og betydningen vil ventelig bare øke i årene framover. Ressursene i nord fører med seg enorme muligheter innen havbruk, energi, mineraler, reiseliv, «space» og industri. Skal vi ha aktivitet, utnytte ressursene og ha troverdighet overfor våre naboer, må det bo folk i nord. Derfor må sentralisering snus til satsing. Det skal være attraktivt å bo i et sterkt og levende Nord- Norge, med gode velferdstilbud og ettertraktede arbeidsplasser.
Det er behov for en ny giv i nordområdepolitikken. Arbeiderpartiet vil fornye og forsterke innsatsen og har større ambisjoner for utviklingen i nord enn det vi ser i dag. Nordområdepolitikken må nærmere folk og bety noe for deres hverdag, og må snu den negative befolkningsutviklingen, utnytte de lokale verdiene til å skape vekst og grønn utvikling og fremme nye initiativer for samarbeid med våre naboer.
Norge er tjent med forutsigbarhet og stabilitet i nordområdene. Det fordrer aktiv tilstedeværelse og en bærekraftig forvaltning av våre ressurser. I Arktis står vi overfor utfordringer ingen land kan løse alene. Når Norge nå overtar lederskapet i Arktisk råd, må hovedoppgaven være å sørge for at Arktisk råd overlever som det viktigste internasjonale samarbeidsorganet for arktiske spørsmål.
Internasjonalt samarbeid trygger Norge
Norges posisjon og rolle i nord er unik. Det er i nord at Norge møter verden, og det er der våre initiativer har størst betydning for den generelle utviklingen i området og for norske interesser. Å sikre en fredelig, regelstyrt utvikling er i Norges interesse og legger grunnlaget for en god hverdag for våre egne innbyggere og for de i våre naboland. En fredelig utvikling forutsetter aktivitet og tilstedeværelse. Det er derfor vi prioriterer å bygge opp i nord, heller enn å bygge ned eller sentralisere. Dette er en sentral del av vårt viktigste fredsprosjekt.
Vi trenger et nært internasjonalt samarbeid blant de arktiske landene og globalt. Norge må videreføre og bygge ut det aktive internasjonale nordområdeengasjementet. Endringer i internasjonale relasjoner kan også skape endrede rammebetingelser for samarbeid i nord. Arbeiderpartiet vil videreutvikle Arktisk råd og Barentsamarbeidet, samt annen politisk kontakt som sikrer fred, stabilitet og samarbeid i regionen.
Våre relasjoner til Russland må fortsatt være basert på fasthet, forutsigbarhet og langsiktighet, hvor det lokale og regionale folk-til-folk-samarbeidet blir enda viktigere enn før.
Kunnskap i nord, for nord, fra nord
Kunnskap er navet i nordområdepolitikken til Arbeiderpartiet og nøkkelen til å gi alle unge tilgang til en god utdanning, til å sikre bedriftene kompetansen de trenger, og til å utvikle ny forskning og verdensledende kunnskapsmiljøer i området.
Hvis vi skal nå målene om velferd, verdiskaping og grønn omstilling i nordområdene, trenger vi en langsiktig, strategisk satsing på kunnskap. Vi vil utdanne flere i landsdelen og bygge kompetansemiljøene sterkere, samtidig som vi vil satse på desentralisert utdanning. Det at vi har to universiteter og en samisk høgskole i landsdelen, er en enorm styrke for nordområdenasjonen Norge. De to universitetene er viktige nordområdeaktører, som vi vil gi særskilte oppdrag som er særlig relevante for utforsking og verdiskaping i nordområdene. Aktiv tilstedeværelse gjennom nye forskningsprogrammer og sterke fagmiljøer sikrer også norske interesser og gir oss en fordel internasjonalt. Arbeiderpartiets mål er at det utvikles kunnskap i nord, for nord, fra nord.
De som lever i nordområdene har rett til å være med å utvikle sin fremtid. Urfolksdimensjonen er viktig. Utgangspunktet for utvikling må alltid være de som lever og bor i nord, både hva de lever av og hvordan de lever.
Sentrum for grønn omstilling
Endringene i klimaet merkes sterkest i de arktiske områdene, men mange av løsningene finnes også her. Nord-Norge er godt posisjonert til å levere klimaløsninger og grønne jobber. Arbeiderpartiets mål er å utvikle nordområdene til verdens mest bærekraftige region. Industrien er en viktig del av klimaløsningen og en viktig del av sirkulærøkonomien. I nord er det gode vilkår for produksjon med lavere klimagassutslipp, dette må vi utnytte bedre enn i dag.
Endringer i fiskens vandringsmønster og en isfri nordøstpassasje gir muligheter som vil ha stor betydning for Nordområdene, spesielt knyttet til den blå veksten, skipstrafikk, ny teknologi og på en rekke andre felt. Vi må stille strenge miljø- og sikkerhetsmessige krav til den aktiviteten dette vil åpne for.
Knytte Arktis sammen
Arbeiderpartiet vil modernisere infrastrukturen i nord for å få til en ny satsing på moderne industri og lede an i utviklingen av transport uten utslipp. Infrastruktursatsingen i nord må koble ressursene med markedet. Det må gjøres lettere for folk og varer å ferdes både innad i landsdelen og på tvers av landegrensene, samtidig som klimaavtrykket reduseres.
Frakt av varer fra sjømatnæringen og andre nordlige næringer hindres av flaskehalser i transporten. Arbeiderpartiet vil fjerne disse flaskehalsene og øke fremkommeligheten for næringstransporten og befolkningen. Dette innebærer særlig en opprustning av fiskerihavnene og et særskilt krafttak for fylkesveiene, for å sikre trygg og effektiv transport fra kyst til marked.
Arbeiderpartiet er for utvikling av jernbane i Nord-Norge. Det vil være et løft for verdiskaping og klimavennlig transport av gods og folk. Nordlandsbanen må utvikles med lav- og nullutslippsløsninger. Dobbeltspor på Ofotbanen, som er en viktig transportåre, må realiseres. Det må også på plass et grundig beslutningsgrunnlag for Nord-Norgebanen i Nasjonal transportplan, som avklarer trasé- og teknologivalg, klimaeffekt, kostnader og fremdrift, slik at vi bringer prosjektet fremover med mål om å realisere Nord-Norgebanen.
Svalbard: grønn utvikling i et livskraftig familiesamfunn
Svalbard er Norges nordligste region. Norge er det eneste landet som har en moderne og sivil utbygd infrastruktur med en tilnærmet normal samfunnsstruktur så langt nord. Svalbard har stor strategisk betydning for Norges muligheter i nordområdene og Arktis, og svalbardpolitikken er derfor en viktig del av Arbeiderpartiets nordområdestrategi.
Longyearbyen skal fortsatt være et livskraftig familiesamfunn med gode tjenester og jobbmuligheter, samtidig som samfunnet skal videreutvikles i en grønnere retning.
Den videre utviklingen av næringslivet på Svalbard skal ha fokus på at man kan tilby stabile og attraktive helårsarbeidsplasser, med ordnede lønns- og arbeidsvilkår gjennom hele verdikjeden. Reiselivet er en av de største private næringene i Longyearbyen. Sammen med næringen skal vi jobbe for et grønnere reiseliv med en høy andel helårsarbeidsplasser, samtidig som de høye miljømålene for Svalbard ivaretas. Svalbard har stor betydning for norsk og internasjonal forskning. Vi vil styrke forskningsarbeidet og bidra til at lokale kunnskapsleverandører kan ha en sentral rolle i dette.