Kriminalitet

Når noen bryter loven, skal det få konsekvenser. Den som begår lovbrudd, skal straffes. Reaksjonen skal komme raskt. Og straffen skal bidra til å bringe folk til et liv uten kriminalitet.

Aps politikk på kriminalitet:

  • En historisk styrking av norsk politi.
  • Intensivere kampen mot gjengledere og bakmenn.
  • Barne- og ungdomskriminalitet skal raskere få konsekvenser, straffene skal bli strengere og kriminalomsorgen bedre. 
  • Det skal være kontroll ved grensene.
  • Nyrekrutteringen skal stanses.
  • Styrke innsats mot organisert kriminalitet, kriminelle nettverk og kriminelle gjenger.
  • Godt samarbeid om rehabilitering av domfelte.
  • Styrke samarbeidet mellom politiet, PST, Økokrim, NAV, Skatteetaten og Tolletaten.
  • Styrke det internasjonale politisamarbeidet, spesielt i Norden.
  • Forsterke den nasjonale satsingen på kriminalitetsområder som krever spisskompetanse, som økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet.

Styrking av politiet

I 2025 er politibudsjettet økt med 2,4 milliarder kroner, opp hele 10 prosent fra 2024.

Vi forventer at det fører til flere politifolk i gater og nabolag, bedre utstyr og økt beredskap i områder der vi vet at folk har følt seg utrygge.

Intensivere kampen mot gjengledere og bakmenn

I Norge har politiet identifisert omkring 100 kriminelle nettverk med 1200 personer. På toppen av disse nettverkene sitter bakmenn som går med dyre klokker, kjører luksuriøse biler og bor i store villaer. Dette er mennesker som tjener store penger på narkosalg, på hvitvasking, tapper unge menneskers liv for trygghet og muligheter og skaper utrygghet i gatene våre.

I statsbudsjettet for 2025 har vi satt av 90 millioner kroner til å ruste politiet til å ta flere og større beslag i kriminelt utbytte: Klokker, biler, penger, smykker, boliger.

Vi øker kapasiteten til etterretning og etterforskning, med flere politifolk, mer kompetanse og ny teknologi.

Stopper vi gjengledere og bakmenn, slår vi et hardt slag mot gjengkriminaliteten.

Barne- og ungdomskriminalitet

Barn og unge skal ikke vente på at samfunnet skal reagere når de bryter loven. De må oppleve at konsekvensene kommer raskt.

Derfor skal det være et hurtigspor for ungdomssaker i domstolene i Oslo. Dermed vil reaksjonen etter lovbrudd kommer raskere.

Samtidig blir straffene strengere:

Fra 1. september 2024 kan ungdom som begår kriminalitet bli idømt ubetinget fengsel, i tillegg til ungdomsstraff, i de mest alvorlige sakene.

Det vil kreve mer kapasitet i ungdomsfengslene. Derfor dobler vi kapasiteten i ungdomsenhetene. I 2026 tar vi sikte på nesten en tredobling sammenlignet med i dag.

I tillegg har vi fra 1. september 2024 gitt politiet mulighet til å hente ungdom som ikke møter opp til ungdomsstraff, til å ilegge forbud mot å oppholde seg på bestemte steder og til å ha kontakt med bestemte personer.

Med andre: Raskere konsekvenser, strengere straffer og bedre kriminalomsorg – det skal lede til mindre barne- og ungdomskriminalitet.

Kontroll ved grensene

Når kriminaliteten øker internasjonalt, er vi ikke uberørt i Norge. Som alltid krysser kriminalitet grensene. Derfor trapper vi opp kontakten med myndighetene i de landene som vi vet har koplinger mot kriminelle nettverk i Norge.

Derfor øker vi bemanningen langs grensene våre: Med flere tollere til å kontrollere trafikken inn og ut av landet vårt.

Og derfor gir vi tollerne nytt utstyr, som nye superskannere som vil avdekke innførsel av narkotika, blant annet på havna her i Oslo.

Så fremover skal mer kriminalitet stoppe ved grensene og flere gjengledere og gjengmedlemmer skal pågripes.

Stoppe nyrekrutteringen

Skal vi stoppe gjengene, må vi stoppe nyrekrutteringen. Den mest effektive måten å gjøre det på, er å møte unge mennesker med forventninger, krav og ambisjoner. Av og til har samfunnet møtt ungdom med misforstått snillhet og overdreven forståelse.

Så skal selvsagt velferdsstaten være der: Fra barnehage og skole på den ene siden, via idrett og kultur, til barnevernet og de forebyggende tilbudene på den andre siden.

Folk som kan bli rekruttert til kriminalitet, trenger å høre at samfunnet trenger dem. At det er plass til dem. Og at det er forventet at også de bidrar til fellesskapet.

Det er noen kjennetegn ved samfunn der gjengkriminaliteten ikke har noen plass: Det er samfunn hvor vi snakker åpent og ærlig om problemene, der vi er tøffe mot kriminaliteten og tøffe mot årsakene til kriminaliteten.

Det er dette samfunnet Arbeiderpartiet bygger: Et trygt og rettferdig Norge – med små forskjeller og store muligheter.

Gjengangerkriminalitet

Rundt halvparten av straffedømte dømmes for ny kriminalitet i løpet av fem år. Etter at samfunnet har brukt ressurser under soning, glipper det i møtet med samfunnet.

For å redusere gjengangerproblemene må det være forpliktende samarbeidsstrukturer mellom kriminalomsorgen og kommunale og statlige etater.

Det lønner seg for samfunnet at folk kommer i arbeid etter endt soning. Vi sørget derfor for å få innført en tilbakeføringsgaranti. Hensikten er å minske tilbakefall til ny kriminalitet og dermed minske kriminaliteten. Dette reduserer også antall ofre for kriminalitet.

Det er omsorg å stille krav. Mennesker som bryter avtalen med samfunnet ved ulovlig og kriminell adferd skal møtes med tydelige krav, forpliktelser og ansvar, men også tilbud om en ny start.

Arbeiderpartiet vil gi et godt helsetilbud og tilbud om skole og arbeidstrening i alle fengsler. Et godt psykiatrisk behandlingstilbud er også viktig. Vi vil kombinere alternative soningsformer for å få mennesker tilbake til samfunnet med strenge regler for permisjoner og prøveløslatelser for de hardest kriminelle.

Forebygging av kriminalitet

Vi vil bekjempe kriminalitet med tydelige reaksjoner og straff. Vi er også avhengig av effektiv straffesakskjede som gir raske reaksjoner på kriminell adferd. Forebyggende tiltak og reaksjoner på kriminalitet må henge sammen med forebygging av ny kriminalitet.

Reaksjonene på ulovligheter må iverksettes raskt. Vi må ha et godt samarbeid mellom stat og kommune om kriminalitetsforebyggende tiltak. 

Med gode offentlige velferdstilbud kan mange av startblokkene for en kriminell løpebane fjernes. Vår kriminalpolitikk skal avdekke og straffe raskt, og rehabilitere godt.

Trygge lokalsamfunn skaper vi sammen. Arbeidet må være forankret lokalt, og understøttet nasjonalt. Flere aktører spiller en viktig rolle, blant annet helsevesen, skole, frivillige organisasjoner, politi, sivilforsvar, brann- og redningsvesen og kommunene. 

Arbeiderpartiet mener det er viktig å rette den forebyggende innsatsen mot alle grupper og aldre. God forebygging avhenger av kompetanse, tilstedeværelse og systematisk samhandling mellom disse aktørene over tid. 

Økonomisk kriminalitet

Økonomisk kriminalitet unndrar årlig store inntekter fra velferdsstaten. Det trengs derfor kompetanse hos lokale politimyndigheter, og samarbeid med skattemyndigheter, trygdeetat og sosialmyndigheter for å avdekke slik kriminalitet. 

Eksempler på økonomisk kriminalitet er skatte- og avgiftsunndragelser, brudd på konkurranselovgivningen, korrupsjon, bestikkelser, konkurskriminalitet, økonomisk utroskap, bedrageri og underslag, brudd på regnskapsbestemmelser og misbruk av offentlige støtteordninger. Det er også økonomisk kriminalitet når arbeidsgivere tilbakeholder lønn eller opptjente feriepenger, hvitvasker penger, eller hjelper kriminelle å tildekke egentlig eierskap på eiendommer, selskaper, båter eller luksusbiler.  

Det er viktig for samfunnet at kriminelle ikke får beholde de verdiene de skaffer seg ved ulovlige handlinger, at varsler om hvitvasking fra finansinstitusjoner og andre behandles effektivt og raskt, og at påtalemyndighetene har nok ressurser til at de også kan ta større kompliserte saker med innsidehandling og handler gjennom selskaper i skatteparadiser uten at dette reduserer den vanlige driften. 

Det er også viktig at politiet har anledning og rettshjemler til å benytte informasjon om økonomisk kriminalitet de får fra politiet i andre land. 

Er du enig med Arbeiderpartiet om Kriminalitet?

Takk for din tilbakemelding!

Vil du vite hva mer vi kanskje er enig om?


Eller se andre måter å engasjere seg

Takk for din interesse!

Du vil nå motta nyhetsbrev fra oss :)

Takk for tilbakemeldingen. Vi kan ikke være enige om alt!

Kanskje er det andre saker du er enig med oss i?

Se andre politiske saker