Hva er forskjellen på Arbeiderpartiet og Rødt?

Ap vs. Rødt - les hvordan partiene skiller seg fra hverandre.

Det er mange områder hvor Arbeiderpartiet og Rødt er uenige. Her er noen skillesaker vi mener er viktige. 

Dette skiller oss fra Rødt

  • Evne og vilje til å styre

    Styre landet ved å ta ansvar og sitte i regjering, eller ikke?

    Arbeiderpartiet søker regjeringsmakt, og vil ta ansvar for å styre landet, i tråd med vårt partiprogram og våre sosialdemokratiske verdier. I en urolig tid prioriterer Arbeiderpartiet trygg økonomisk styring og å trygge fellesskapet.

    Rødt vil ikke ta ansvar og søker ikke å styre landet gjennom regjeringsmakt. I Rødts prinsipprogram begrunnes dette på følgende vis: «Som et revolusjonært sosialistisk parti er det ikke Rødts oppgave å administrere kapitalismen i regjeringsposisjon». Fra opposisjon kan Rødt fremme en rekke enkeltforslag uten å ta hensyn til helheten eller ansvarlige økonomiske rammer.

  • Skatt

    Hva skiller partiene i den økonomiske politikken?

    Arbeiderpartiet har gitt alle med inntekt under 750 000 kroner mindre inntektsskatt, mens personer med inntekt over 750 000 betaler noe mer. Fremover vil også personer som før tjente under 750 000 kroner, men nå tjener noe over, få noe lavere skatt. Arbeiderpartiet har forbedret og økt formuesskatten slik at de rikeste bidrar mer til fellesskapet hvert år, men vil ikke gjeninnføre arveavgiften fordi den i liten grad traff de største formuene og ga en beskjeden inntekt til fellesskapet. Arbeiderpartiet støtter også opp om en god balanse mellom statlige og private selskap, hvor staten kan spille en viktig rolle som eier for å oppnå våre felles mål, f.eks. i klimapolitikken.

    Rødt vil øke inntektsskatten mer enn Arbeiderpartiet. Alle som tjener omtrent 700 000 kroner i inntekt vil få økt skatt med Rødt. Rødt vil dessuten innføre en ny arveavgift, som vil ramme vanlige folk, mens de rikeste ofte har midler til å organisere seg ut av det. Rødt vil kjøpe seg opp i en rekke delvis statseide bedrifter, som f.eks. Equinor, Telenor og DNB, og ta disse av børs. På den måten vil de rokke ved den fornuftige og sosialdemokratiske balansen mellom det offentlige og det private.

  • Næringsliv

    Over 70 prosent av det bedriftene våre eksporterer er til EU-land. EU er derfor Norges viktigste handelspartner. Denne handelen har stor betydning for arbeidsplasser og at vi kan ha den velferden vi har i Norge.

    Arbeiderpartiet står fast ved EØS-avtalen. Den er svært viktig for industrien og eksportnæringene - og derfor også for distriktene. Arbeiderpartiet vil sikre bedriftene fortsatt god adgang til sine viktigste markeder gjennom EØS-avtalen.

    Rødt ønsker å melde Norge ut av EØS-avtalen. Med dette avslører de en svak forståelse for hva som kreves for industrien og det eksportrettede næringslivet. Norge trenger flere industriarbeidsplasser. Det gir folk jobb over hele landet og inntekter vi kan bruke på vår felles velferd. Det er ikke mulig uten EØS.

  • Klima - havvind

    Hva skiller Rødt og Ap når det gjelder havvind?

    Arbeiderpartiet ser at overgangen til et klimavennlig samfunn krever mer fornybar energi. Derfor vil vi ha en storsatsing på havvind. I Norge har vi mye hav – og vi har mye vind. Norsk havvind vil kunne bli et svært viktig bidrag for å dekke energibehovet og å nå krevende klimamål. Norsk leverandørindustri trenger flere ben å stå på, og havvind trenger mye av kompetansen bygget opp av dyktige folk i olje- og gassnæringen.

    Rødt er ikke et troverdig klimaparti når de sier nei til en satsing på havvind. Med sitt nei til en næring som de nærmeste tiårene kan skape store mengder arbeidsplasser og verdiskaping, er de heller ikke et troverdig industriparti.