Et kraft-, klima- og industriløft for Finnmark - Melkøya

Regjeringen har lansert et historisk kraft- og industriløft for Finnmark.

Kraft- og industriløftet består av:

  • Mer og bedre nett i Finnmark.
  • Mer fornybar kraftproduksjon i Finnmark.
  • Økt tilgang på ren og rimelig energi trygger arbeidsplasser og gjør at flere muligheter kan realiseres i hele Nord-Norge.

I tillegg godkjenner regjeringen nå oppdatert PUD/PAD for Snøhvit Future. Prosjektet utløser mer nettbygging og oppgradering av Skaidi trafo, som muliggjør ytterligere forsterking/forbedring av nettet også østover i Finnmark.  I seg selv er Snøhvit future et viktig industriprosjekt fordi det sikrer arbeidsplasser, kutter klimautslipp og bidrar til økt energisikkerhet i Europa.

Det legges nå til rette for at Hammerfest LNG kan opprettholdes til 2040 med alle de positive ringvirkningene det har i nord. Snøhvit Future vil kunne øke gassproduksjonen fra Snøhvitfeltet og forlenge levetiden på Hammerfest LNG. Dette vil bidra til fortsatt store ringvirkninger i nord, høy verdiskaping og høye statlige inntekter som bidrar til å finansiere velferdssamfunnet vårt.

Hva betyr dette for klima?

Dette utløser det største, enkeltstående klimatiltaket noensinne besluttet av en norsk regjering. Omlegging til drift med kraft fra nettet vil redusere CO2-utslippene fra Hammerfest LNG med 90 prosent eller 850 000 tonn CO2 per år. I tillegg vil NOx-utslippene reduseres med 100 prosent.

Hva betyr dette for kraftsituasjonen i nord?

En forutsetning for videre vekst i nord er mer kraft, som gjør at vi kan skape nye næringer og flere arbeidsplasser. Dette bidra til å videreutvikle det største industrianlegget i Finnmark, samtidig som vi legger til rette for nye etableringer.

Snøhvit Future-prosjektet vil øke kraftuttaket ved Hammerfest LNG med 350 MW. Det utgjør et betydelig uttak i Finnmark. For å ha tid til å styrke kraftsystemet i Finnmark innen Hammerfest LNG vil ha behov for økt kraftuttak, er det stilt som vilkår at Hammerfest LNG først fra 1. januar 2030 kan legge om kraftforsyningen fra gassturbiner til full drift med kraft fra nettet, med mindre departementet bestemmer noe annet. Rettighetshaverne la i sine planer opp til at omlegging til full drift med kraft fra nettet ville skje i løpet av 2028.

Det er satt nye mål for revitalisering av kraftsystemet i Finnmark, som i dag er preget av lite fleksibilitet og flere lag med nettbegrensninger.

Det er gitt konsesjon til ny 420 kV-ledning fra Skaidi til Hyggevatn og 132 kV-ledning fra Hyggevatn til Melkøya. Uten økt nettkapasitet er det ikke mulighet for nye, større industrietableringer eller ny kraftproduksjon i store deler av fylket.

Det er også stilt som vilkår overfor selskapene om at de må medvirke til en avtale med staten om drift av det eksisterende gasskraftverket fra 2030 til konsesjonstiden for anlegget utløper i 2033 dersom hensynet til kraftsituasjonen tilsier at det er nødvendig.

Reindrift

Prosjekter for nett og kraft skal ikke gå på bekostning av reindriftas rettigheter etter artikkel 27 i konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Dette er et helt sentralt spørsmål i konsesjonsbehandlingen. Regjeringen vil i løpet av høsten 2023 legge fram nye tiltak for å avbøte arealkonfliktene med reindrifta i forbindelse med utbygging av strømnett og ny kraftproduksjon.

Sikkerhetspolitiske hensyn

Dette historisk kraft- og industriløft for den nordligste delen av landet vårt – hvor vi er helt avhengig av en sterk, sivil tilstedeværelse. Å legge til rette for utvikling av næringsliv i Finnmark er det helt avgjørende å sikre tilstrekkelig tilgang på kraft, og er av stor sikkerhetspolitisk betydning for nordområdene.

Regjeringen varslet i august 2023 følgende styringssignaler ut fra den energipolitiske og forsvars- og sikkerhetspolitiske situasjonen i nord:

1. Olje- og energidepartementet sikrer at Norges vassdrags- og energidirektorat prioriterer konsesjonssøknader om nett og kraftproduksjon i nord, med særlig vekt på Finnmark.

2. Olje- og energiministeren vil gjennom eierdialogen med Statnett sikre at foretaket prioriterer nettutvikling i planområde nord, med særlig vekt på Finnmark.

3. Norges geopolitiske sikkerhetshensyn vil inngå i Olje- og energidepartementets vurdering av det samfunnsøkonomiske grunnlaget for tiltak som gir økt nett- og produksjonskapasitet i Finnmark.

4. Regjeringen etablerer et eget sikkerhetspolitisk forum for utvikling av kraftsystemet i nordområdene.

Er du enig med Arbeiderpartiet om Et kraft-, klima- og industriløft for Finnmark - Melkøya?

Takk for din tilbakemelding!

Vil du vite hva mer vi kanskje er enig om?


Eller se andre måter å engasjere seg

Takk for din interesse!

Du vil nå motta nyhetsbrev fra oss :)

Takk for tilbakemeldingen. Vi kan ikke være enige om alt!

Kanskje er det andre saker du er enig med oss i?

Se andre politiske saker