Kulturløftet fortsetter

Det nye kulturløftet fra regjeringen sikrer kulturens plass, og sørger for at kulturbudsjettet fortsetter å vokse, lover kulturminister Hadia Tajik.

Målet om 1 prosent av statsbudsjettet har helt avgjørende betydning for kulturlivets økonomiske muskler, understreker Tajik. Vi har doblet kulturbudsjettet. Det betyr flere kulturopplevelser og mulighet for økt deltakelse over hele landet. Nå vil vi videre. 

– Med det neste store kulturløftet vil vi satse på den kulturelle grunnmuren, flere kulturelle kraftsentra som kan utfordre hverandre, og kvalitet og talentutvikling, sier kulturminister Hadia Tajik.  

Utvikling av kvalitet

– Vi er et lite land, men en stor kulturnasjon. Vi er avhengig av å satse bredt og stort, å legge grunnlaget for kvalitet, sier Tajik.
 Kulturministeren har etter at hun fikk presentert Enger-utvalget reist rundt i Norge for å få den kunnskapen som trengs til å lage Kulturløftet III.

– Vi har fått mange innspill, om det lokale kulturlivet. Det handler om den nære kulturen, og hverdagskulturen. Dette er egentlig 428 kulturløft, og ikke ett.

Hun understreket også at det ikke går an å vedta kvalitet.

– Men det går an å legge til rette for utvikling av kvalitet, og det er det vi gjør. Det er ingen som blir født som store artister.

Et retningsvalg for kulturen

Det er bare Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet som vil bruke 1 prosent av statsbudsjettet til kultur.

– Vi er de eneste partiene som forplikter oss til dette. Det betyr at pengene til kultur vil fortsette å øke de neste årene, i takt med statsbudsjettet. Da blir det mer penger til det lokale kulturlivet, til deltakelse og arbeide med økt kvalitet, sier kulturministeren.

Les Kulturløftet: