Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Freddy de Ruiter, Gorm Kjernli og Magne Rommetveit.

Vil gi Nobels fredspris til Malala Yousufzai

Den pakistanske skolejenta Malala Yousufzai bør få Nobels fredspris for 2013. Det mener Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Freddy de Ruiter, Gorm Kjernli og Magne Rommetveit.

Malala Yousufzai er en pakistansk skoleelev og blogger. Hun ble verdenskjent i oktober 2012, da hun ble skutt i hodet av Taliban, etter å ha kritisert islamistgruppen på bloggen sin. Malala Yousufzai har engasjert seg sterkt for barns rettigheter, og særlig jenters rett til utdanning.

Uredd engasjement

– Vi foreslår Malala til Nobels fredspris for 2013 for hennes uredde engasjement for jenters rett til utdanning. Et engasjement som virket så truende på ekstreme krefter at de valgte å prøve og drepe henne, sier Freddy de Ruiter.

Fredag 1.februar går fristen ut for å foreslå kandidater til årets fredspris.

Kjemper for liker muligheter

– Malalas historie har gjort et sterkt inntrykk på en hel verden. Hun representerer en ung generasjon som bruker sosiale medier for å nå fram med sitt budskap om jenters rett til like muligheter, påpeker Gorm Kjernli.

De tre stortingsrepresentantene har nå sendt inn sitt forslag til fredsprisvinner til Den Norske Nobelkomité.

– Malala Yousufzai vil være en verdig vinner av flere grunner. Hun er blitt et viktig symbol i kampen mot destruktive krefter som vil hindre demokrati, likeverd og menneskerettigheter, sier Magne Rommetveit.